moldova

2018

АНИМЭЙТ v.3.7

-TRIANGLE 2018-

EDITIA A 4-A

Forumul științific și practic internațional

""CONSOLIDAREA TRIUNGHIULUI CUNOAȘTERII ÎN

REPUBLICA MOLDOVA".

Gazduit de către Academia de Studii Economice din Moldova

Chișinau, Moldova

26-27 Aprilie 2018

Mai multe declarații de politici ale reprezentanților Uniunii Europene subliniază faptul că instituțiile de învățământ superior (IIS) au un rol central în construirea unei Europe, unde impactul de cunoștințe acumulate poate fi măsurat în termeni de progres economic, social și ecologic. Triunghiul Cunoașterii subliniază importanța promovării în comun a cercetării, educației și inovării, precum și a atenției deosebite, acordată legăturilor dintre ele.

 

Universitățile sunt unicele instituții care combină activitățile de educație, cercetare și inovare, ca parte a misiunii lor. Universitățile joacă un rol vital în atragerea talentelor, educarea forței de muncă a viitorului, și pregătirea următoarei generații de cercetători. Acești profesioniști, cu înaltă calificare, sunt esențiali pentru consolidarea capacităților de cercetare și inovare a țării, și pentru sporirea competitivității la nivel internațional prin generarea produselor și serviciilor cu valoare adăugată.

 

Astăzi, ne confruntăm cu o criză economică și socială continuă, niveluri dramatice ale șomajului, creșterea tinerii populații marginalizate, schimbările demografice, noi modele de migrație, și conflicte atît în interiorul țărilor, cît și între țări, precum și cu extremismul și radicalismul. Pe de altă parte, o mai mare mobilitate a studenților și a personalului, favorizează înțelegerea reciprocă, în timp ce dezvoltarea rapidă a cunoașterii și a tehnologiei, care are un impact asupra societăților și economiilor, joacă un rol, tot mai important, în procesul de transformare a învățământului superior și cel de cercetare.

 

A patra editia a Forumului Internațional "TRIANGLE" din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), în anul 2018, va fi realizată sub tema" "CONSOLIDAREA TRIUNGHIULUI CUNOAȘTERII ÎN REPUBLICA MOLDOVA" și are drept scop încurajarea cooperării internaționale între instituțiile de învățământ superior din Moldova și universitățile europene și să sprijine consolidarea rolului universităților legînd EDUCAȚIA, CERCETAREA și INOVAREA într-un TRIUNGHI AL CUNOȘTINȚELOR în Moldova.

 

TRIANGLE 2018 are loc cu sprijinul Comisiei Europene prin intermediul proiectului INTEGRA "Centrul de excelență Jean Monnet în Studii Europene de Integrare Economică".

 

Unele ateliere și mese rotunde din cadrul sesiunilor Forumului sunt susținute de următoarele proiecte, cofinanțate de Comisia Europeană:

 

ELEVATE project Elevating the internationalisation of higher education in Moldova”, co-finanțat prin programul Erasmus + al Uniunii Europene;

 

EU2INNO project “Jean Monnet Chair in EU Policies towards Innovation, Creativity and Entrepreneurship», co-finanțat prin programul Erasmus + al Uniunii Europene;

 

 

Forumul va fi deschis cu o prezentare a legăturilor menționate mai sus ale triunghiului cunoașterii la nivel sistemic, prin prisma viziunii țării gazdă - Republica Moldova, ținând cont, în același timp, de punctul de vedere al Comisiei Europene privind Responsabilitatea în cadrul Cercetării și Inovării (RCI) și fiind informați de către academicieni de nivel național și european. Fiecare dintre caracteristicile cheie ale triunghiului cunoașterii vor fi analizate în detaliu. Cele două sesiuni paralele ale Forumului (cu ateliere interactive, sesiuni de mese rotunde și discuții de panel) vor dezvolta cele trei teme majore, și anume: identificarea învățământul profesional în cadrul Spațiului European pentru Învățămîntului Superior (SEÎS), creând cunoștințe în instituțiile, ce au o strânsă legătură cu părțile interesate, și în sfîrșit, ultima tema va explica cum putem asigura funcționarea triunghiului cunoașterii în beneficiul instituțiilor, studenților și absolvenților.

 

Vor fi reuniți studenți, cadre didactice universitare, funcționari publici, grupuri profesionale și reprezentanți ai societății civile, lideri universitari (inclusiv prorectori responsabili de activitatea de cercetare și alte categorii de personal de conducere), precum și persoanele interesate, care fac parte din învățământul superior și cel de cercetare; reprezentanți ai Consiliului Rectorilor din Republica Moldova; reprezentanți ai instituțiilor de cercetare; autorități publice, antreprenori și tineri cercetători din Republica Moldova și UE (în total 300 de persoane).

Mesaj de salut

În numele Academiei de Studii Economice a Moldovei, am deosebita plăcere să salut experții internaționali și naționali, precum și oaspeții de onoare care vor participa la Forumul Internațional “TRIANGLE 2018”, care va avea loc pe 26-27 Aprilie 2018. Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) fiind o instituție cu standarde înalte în educație, cercetare și fiind competitivă la nivel internațional și având o abordare antreprenorială, are onoarea să fie găzda acestui eveniment.

 

La Academia de Studii Economice a Moldovei, cercetarea și educația merg mână în mână. Realizăm o cercetare inovatoare și lucrăm în mod constant pentru promovarea inovării în domeniul educației. Aici, internaționalizarea nu este doar un termen în vogă; ne străduim să oferim șansa de a studia în străinătate celor 10211 de studenți ai noștri. Activitățile noastre de cercetare nu se opresc la hotare. De asemenea, obținem scoruri excelente în diverse clasamente atunci când este vorba de cooperarea internațională.

 

Suntem convinși că atmosfera dinamică, atât la Academia de Studii Economice a Moldovei cât și din municipiul Chișinău – partea centrală a economiei moldovenești – vor contribui la marele success al acestui Forum. Discuțiile fascinante și atelierele de lucru vor duce, fără îndoială, la multe conexiuni noi între experți naționali și internaționali.

Aștept cu multă nerăbdare să Vă întâlnesc la evenimentul din februarie și să Vă urez bun venit la Academia de Studii Economice a Moldovei!

 

 

Olesea SIRBU,

Coordonator al Forumului TRIANGLE

Director, Centrul de Studii în Integrare Europeană

Academia de Studii Economice din Moldova

Program

Versiunea preliminară pe 26.04.2018

La sfârșitul Forumului toți participanții vor primi certificate ce confirmă participarea lor în cadrul Forumului, iar cu scopul obținerii unui certificat nominativ, vă rugăm, ne contactați suplimentar.

THURSDAY,    26 Aprilie 2017

FRIDAY,     27 Aprilie 2018

Registration of participants

(ASEM, Building F, 2nd floor, Hall)

9.30 – 10.00

09.00 – 9.30

Registration of participants

(ASEM, Building F, 2nd floor, Hall)

WELCOME ADDRESS (EN/RO/RU)

10.00 – 11.00

9.30 – 10.15

OPENING ADDRESSES (EN/RO/RU)

Room 203

Olesea SÎRBU, TRIANGLE coordinator, ASEM, Moldova

Grigore BELOSTECINIC, Rector, ASEM, Moldova

, a

10.15 – 11.00

EMA WORKSHOP (EN/RO/RU)

Room 203

WELCOME ADDRESSES

11.00 – 11.30

COFFEE BREAK (ASEM, Building F, 2nd floor, Hall)

Mass-media briefing (ASEM, Building F, 2nd floor, Hall)

11.30 - 13.30

EMA WORKSHOP (EN/RO/RU)

Room 303

PANEL I:

13.30 – 14.30

LUNCH & NETWORKING

(ASEM, Building F, 2nd floor, Hall)

14.30 – 17.00

PARALLEL SESSIONS

Room 202

PANEL II:

Room 203

PANEL III:

Room 205

Room 303

Rodica CRUDU,

Director,

11.00 – 11.30

COFFEE BREAK (ASEM, Building F, 2nd floor, Hall)

Mass-media briefing (ASEM, Building F, 2nd floor, Hall)

11.30 – 14.00

PARALLEL SESSIONS

Room 202

PANEL IV

Room 203

Room 205

14.00 – 15.00

LUNCH & NETWORKING

(ASEM, Building F, 2nd floor, Hall)

15.00 – 17.00

PARALLEL SESSIONS

Room 202

Room 205

Room 203

Olesea SÎRBU, TRIANGLE coordinator, Director of the Centre for European Integration Studies, ASEM

Informația  practică

Va asteptam aici

Prezentarea articolelor

Vă invităm cordial să veniți cu o contribuție ştiinţifică la Forumul Internațional "Consolidarea Triunghiului Cunoașterii În Republica Moldova" (TRIANGLE-2018), ediţia a IV-a, care va avea loc în perioada 26-27 aprilie 2018. Încurajăm prezentări din toate domeniile, atâta timp cât acestea sunt legate de interacțiunile dintre educație, cercetare și inovare în Moldova ca piloni de bază pentru integrarea europeană și stimularea competitivității Republicii Moldova pe plan internațional.

 

Următoarele subiecte sunt de interes (dar nu se limitează la) pentru TRIANGLE - 2018:

 • - Internaționalizarea învățământului superior și a cercetării
 • - Rolul educației și al cercetării în dezvoltarea și promovarea inovațiilor.
 • - A patra revoluție industrială și abilitățile necesare pentru prosperare
 • - Cooperarea internațională: realizarea triunghiului cunoașterii
 • - Inovarea și creativitatea ca sursă de antreprenoriat durabil
 • - Inovații, economie digitală și antreprenoriat
 •  

  Autorii sunt invitați să transmită cercetari originale nepublicate anterior. Există trei oportunități de publicare a lucrărilor prezentate în cadrul Forumului științific internațional TRIANGLE - 2018:

   

   

  1. Analele Forumului TRIANGLE(versiuni digitale și hard-paper). ISBN 978-9975-3069-5-9; ISBN 978-9975-3069-6-6, indexată în baza de date RePEc. Sunt acceptate lucrarile în engleză, română și rusă.

 • Cerințe pentru articole:
 • - Titlu - Times New Roman 14, Bold, Centrat
 • - Numele, prenumele, titlul, instituția autorului (lor) - Times New Roman 12, spațiul 1.0, centrat
 • - Abstract - 200 de cuvinte, Times New Roman 12, spațiul -1,0
 • - Cuvinte cheie - 5-7 cuvinte
 • - Textul lucrării complete - Times New Roman 12, spațiul 1,0; Marginile paginii - toate 2,5; Prima linie - 1,0
 • - Referințele trebuie să fie în stil APA și enumerate în ordine alfabetică (pentru mai multe detalii, consultați: https://www.citefast.com/styleguide.php?style=APA&sec=gr). Times New Roman, 12, spațiu de linie -1,0.
 • Pentru lucrări în limbile română și rusă, titlul, rezumatul și cuvintele cheie trebuie traduse în limba engleză.
 • 2. Eastern European Journal of Regional Studies (EEJRS),ISSN: 2537-6179 ISSN: 1857-436X, indexat in DOAJ, RePEc, CEEOL, OAJI.net. Lucrări numai în limba engleză.Pentru mai multe detalii privind domeniul de interes și cerințele pentru lucrări, vă rugăm să consultați: http://csei.ase.md/journal.

   

  3. CSEI Working Papers Series -ISSN 2537-6187 (online), indexat in DOAJ, CEEOL, RePEc. Sunt acceptate lucrări în limbile engleză și română. .Pentru mai multe detalii privind domeniul de interes și cerințele pentru lucrări, vă rugăm să consultați: http://csei.ase.md/wp .

   

  Puteți trimite lucrarea finală la adresa:

  triangle.papers@gmail.com

   

  Pentru informații suplimentare despre eveniment, vizitați: www.triangle.md.Așteptăm cu nerăbdare să primim contribuțiile dvs. și vă rugăm să vă răspundeți la difuzarea apelului în rețeaua dvs

  Date importante:

  30 martie - Termen limită de înregistrare. Trebuie să vă înregistrați participarea online - https://docs.google.com/forms/d/1Je94_CCfud2uzvPXCzAvy-JMnRGORJlU9uotBYOdg74/edit

  30 martie 2018 - Subiectul și prezentare rezumatului. Puteți trimite subiectul și rezumatul dvs. la:triangle.papers@gmail.com

  Termene importante:

  Aprobarea subiectului și rezumatului

  05 aprilie 2018

  TRIANGLE 2017, prezentarea lucrărilor

  26-27 aprilie 2018

  Publicarea lucrărilor conferinței

  5 mai 2018

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  Prezentarea completă a lucrărilor

  20 aprilie 2018

  A 8-a ediție a seriei de lucrări CSEI

  5 mai 2018

  Publicarea Jurnalului EEJRS

  30 iunie 2018

  We look forward to receive your contributions and kindly ask you to disseminate the call to other possible interested participants or institutions.

  Contacte

  Centrul de Studii în integrare Europenă (CSEI)

  Academia de Studii Economice a Moldovei

  str. Banulescu-Bodoni 59, Blocul B, sală 702

  MD-2005 Chisinau, Republica Moldova

  e-mail: triangle.papers@gmail.com

  Despre instituția-gazdă

  Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) (www.ase.md) este principala instituție de învățământ superior cu profil economic din Republica Moldova, care  cooperează cu peste 150 de universități din întreaga lume. Din 1991, tinzând spre excelență, ASEM ia inițiative unice de stimulare a unor standarde ridicate în educație, de cercetare competitivă la nivel internațional și a unei abordări antreprenoriale. Cu peste 10.000 de studenți și 1000 de cadre didactice, universitatea se bucură de un mare prestigiu la nivel național și internațional. ASEM a devenit prima universitate în Moldova, axată pe studenți,  odată ce procesul de la Bologna a fost aplicat în practică.

   

  În prezent, în cadru ASEM activează 6 facultăți cu 23 de cadedre (Business și Administrarea Afacerilor, Economie Generală și Drept, Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, Relații Economice Internaționale, Finanțe, Contabilitate) două departamente auxiliare, șapte centre, Școala Masterală de Excelență în Economie și Business, Scoala Doctorală, un incubator de afaceri și Colegiul Național de Comerț.

   

         Pentru a sprijini procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, ASEM a fondat Centrul de Studii în integrare Europenă (CSEI) (www.csei.ase.md) în 2009, ca un departament autonom inter-facultăți. Misiunea CSIE este de a integra resursele interdisciplinare și multidisciplinare în domeniul integrării europene și de a contribui la dezvoltarea dimensiunii europene de educație și formare profesională, de a promova cercetarea și consultanța, informarea și documentarea în domeniul studiilor europene. Principalele domenii prioritare sunt următoarele: Integrarea economică europeană și comercială; Politica europeană de vecinătate și Parteneriatul estic; Dezvoltarea regională și transfrontalieră; Turism și dezvoltare durabilă; dezvoltarea antreprenoriatului inovativ.

   

  În cadrul CSIE.ASEM activează numeroși cercetători și profesori, care sunt implicați în mod regulat în programele de instruire, cercetare, consultanță, servicii de expertiză, educație și formarea în domeniul studiilor europene din Moldova și de peste hotare. CSEI.ASEM colaborează cu școlile doctorale din Republica Moldova, cu scopul de a promova educația europeană de doctorat , sporirea vizibilității resurselor științifice și rezultatelor în domeniul procesului de integrare europeană prin organizarea diferitor evenimente științifice. CSIE dezvoltă parteneriate cu Centrele de studii europene din UE (Belgia, Italia, Germania, Slovenia și România) și țările din Vecinătatea Estică (Belarus, Ucraina, Armenia, Georgia, Azerbaidjan) și Rusia.

   

   

  Contacte

  Centrul de Studii în integrare Europenă (CSEI)

  Academia de Studii Economice a Moldovei

  str. Banulescu-Bodoni 59, Blocul B, sală 702

  MD-2005 Chisinau, Republica Moldova

  Co-financers

  Co-organizers

  Partners